شنیدن بازگشت یکی از اقوام از سفر زیارتی شهر مقدس قم برای ما هیجان انگیزترین خبر کودکی بود. می دانستیم که یک دسته سوغاتی دریافت می کنیم. چشمگیرترین آنها یک جعبه حلبی دایره ای قرمز رنگ پر از آب نبات طعم بهشتی، سوهان لقمه ساعدی نیا بود. داشتن یک تکه از این آب نبات قهوه ای کاراملی و شکننده می تواند باعث شود طعم شیرین کره ای را در دهان خود تجربه کنید.
با باز شدن در جعبه، عطر جادویی هل و زعفران با عطر دل انگیزش به داخل اتاق ریخته شد. اما ضیافت سوهان همیشه زمانی به پایان غم انگیزی می رسد که درب را باز می کردیم و با جعبه خالی که چند تکه ریز پراکنده در آن بود روبرو می شدیم و این پایان خوشی شیرین ما بود!
انواع شیرینی و شیرینی در سراسر ایران وجود دارد. پس هر شهر ایران را با شیرینی خاصی می شناسند. به عنوان مثال، برند متمایز اصفهان با فکر کردن به گز و پولکی به ذهن متبادر می شود، در حالی که قطب منحصر به فرد شهر یزد است.
سوهان که از نظر فنی به معنی سوهان است، آب نباتی با بوی ترد است که خاستگاه آن قم، شهری زیارتی در مجاورت دریاچه نمک و تنها گنبد نمکی متقارن ایران است. تاریخچه ساخت سوهان لقمه قم به قرن هجدهم برمی گردد.
سوهان برای اولین بار در قم در خانه مردی به نام حسین بابا توسط همسرش ساخته شد. پس از او شخص دیگری به نام سید مصطفی به ساخت و فروش سوهان پرداخت. فقط زنان بودند که به طور انحصاری سوهان را در خانه درست می کردند و محصولات خود را برای فروش به بازار می رساندند. با این حال، تنها مقدار کمی سوهان به فروشگاه ها ارسال شد.
در بین آشپزهای سوهان باور جالبی وجود داشت. زنانی که سوهان را باور کردند اگر مردها به آشپزخانه سوهان بیایند خراب می شود. اما دلیل دیگری برای جلوگیری از ورود مردان به آشپزخانه سوهان وجود داشت و زنان نمی خواستند مردان طرز تهیه سوهان و دستور پخت مخفی آن را یاد بگیرند.
ده ها داستان وجود دارد که مردم در مورد حادثه تولد سوهان حلوایی قم و چگونگی نامگذاری آن سوهان تعریف می کنند. آنها می گویند ناصرالدین شاه قاجار که سومین پادشاه سلطنتی او در تاریخ ایران است، برای مراسم افتتاحیه در قم رفت.
این شیرینی حلوای خوشمزه را یک بقال به او داد. از طعم بهشتی آن لذت برد و اظهار داشت که برای شکم پرش مانند سوهان عمل می کند و تمام غذای غلیظ را درون آن می مالید. اما نقل دقیقتر میگوید که نام سوهان مربوط به یکی از بزرگان قاجار است.
سوهان کره ای بر اساس دستور پخت های اصیل و با روش های سنتی طبخ تهیه می شود و در قنادی های سنتی سراسر قم به فروش می رسد. سوهان با کیفیت اصلی ساخت قم; اما تولیدکنندگان سوهان به دلیل محبوبیت بالا، محصولات خود را به شهرهای دیگر ایران و سایر کشورها نیز صادر می کنند.
- منابع:
- تبلیغات: